Проєкт навчальної програми курсу за вибором «Основи християнської етики» обговорили на Експертній раді при департаменті освіти

У засіданні взяли участь директор ДОН ЛОДА Олег Паска; депутатка ЛОР, членкиня комісії з питань освіти та науки Парасковія Дворянин; керівник бюро УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект Анна Боднар, заступник директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАНУ Алла Швець,

«Програма спеціального курсу «Основи християнської етики» після звернень громадськості та відповідного обговорення потребує внесення змін. Тому було утворено робочу групу з розроблення нової редакції програми для 1-11 класів закладів загальної середньої освіти. Програма має бути якісною. В результаті маємо до розгляду Проєкт навчальної програми курсу за вибором «Основи християнської етики» для 1-11 класів. До складу робочої групи увійшли вчителі, викладачі, священники, методисти. Дякую вам за проведену роботу!», – звернувся до присутніх директор департаменту освіти Олег Паска.

Зазначимо, що над розробленням нової редакції програми працювала робоча група у складі:

– Бахтіної Тетяни, вчительки християнської етики

– Гавлович Марти, Освітній центр імені Дзеровича

– Дуди Назара, директора Катехитично-педагогічного інституту УКУ

– Карвацького Юрія, священника, представника УГКЦ, директора Освітнього центру Дзеровича

– Кинаш Олексія, вчителя християнської етики

– Козіброди Андрія, викладача УКУ

– Мончин Оксаниа, ЦТДЮГ, методистки, вчительки християнської етики

– Хомик Ореслави, представниці ДОН ЛОДА, магістра богослов’я

– Целина Володимира, священника, представника ПЦУ

– Яреми Марії, викладачки морального богослов’я УКУ.

Керівник робочої групи Проєкту Назар Дуда, директор Катехитично-педагогічного інституту УКУД, доповів про проведену роботу над проєктом програми.

«Під час укладання проєкту програми враховано виклики сьогодення, зокрема – війна. Так, в тематиці занять для 2-го класу особлива увага звертається на поняття справедливості, захисту Батьківщини», – розповів він.

Парасковія Дворянин зазначила: «Як депутатка ЛОР, членкиня комісії з питань освіти, науки та інновацій хочу відзначити, щонайменше, три речі: перша – питання християнсько-світоглядного спрямування в освітньо-виховному процесі є предметом особливої уваги департаменту освіти і науки; друга – добрий результат у цьому питанні буде внаслідок утримання від політизації. І третя – важливим фактором є особа вчителя, який викладає курс».

Алла Швець, заступниця директора з наукової роботи Інституту Івана Франка НАНУ, доктор філологічних наук подала пропозицію: «В процесі досягнення мети курсу до вже означених завдань додати «формувати здатність співжиття в поліконфесійному суспільстві».

Експертна рада ухвалила рішення відправити Проєкт програми на фінальне доопрацювання. Після затвердження проєкту з ним можна буде ознайомитись на ресурсах департаменту освіти.